Castelul Bran

 

Castelul Bran este un monument istoric şi arhitectonic, situat în pasul Rucăr-Bran, la 30 km de Braşov. Iniţial, castelul a fost o cetate de "trecătoare", cu scop militar, de formă patrulateră neregulată. În timp, cetatea a suferit numeroase modificări, cum ar fi: adăugarea turnului de sud ( în 1622, după planurile principelui Gabriel Bethlen), construcţia unui turn dreptunghiular la est, iar intre 1883 şi 1886 acoperişul a fost îmbrăcat cu ţiglă.

 

Cetatea a fost transformată în castel în anul 1920 pe când era în proprietatea reginei Maria, perioadă în care s-au realizat cele mai importante lucrări de restaurare.

Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăposteşte în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. În muzeu sunt expuse colecţii de ceramică, mobilier, arme şi armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiţionale din regiunea Culoarului Rucăr-Bran.

Castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg şi de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elizabeth Sandhofer, moştenitorii Castelului Bran şi acesta le-a fost retrocedat. Ca urmare, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor aparţinând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

Deşi a intrat in circuitul şi folclorul turistic drept Castelul lui Dracula, se pare că voievodul Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la castel. Cu toate acestea, legenda pare a fi mai puternică decât realitatea, multe cărţi şi pelicule făcând referire la acest lucru (cel mai celebrul film turnat în incinta castelului este "Interviu cu un Vampir"

 

 

Ultima actualizare (Vineri, 23 Iulie 2010 12:46)

 

Parteneri

Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Plaiul Foii