Șaua Grind - Creasta Sudică - Șaua Funduri

 

Generalităţi : Traseul descris face referire la porţiunea cuprinsă între Şaua Grindului 2150m şi Şaua Funduri. Diferenţa de nivel cca 400m, se parcurge în general descendent fără prea mari dificultăţi, pe timp frumos. Nerecomandat iarna, decât alpiniştilor.

Timp de parcurs cca 3 ore.

Marcaj: punct rosu.

Descrierea traseului :Dupa ce am ajuns in Saua Grindului pe unul din traseele de legatura,incepem urcusul pieptis pe Vf.Grindu( 2229)m.De aici intram in sectorul de creasta cel mai spectaculos numit Coama Lunga, unde observam o mare asemanare cu Vf.Moldoveanul, acoperisul Romaniei. Lasam in dreapta noastra Umerii Pietrei Craiului si la capatul Coamei trecem pe deasupra Poienii Inchise.

Poteca marcata se abate pe versantul estic, dupa care revine la creasta si urcam Vf.lespezi 2127m.

In dreapta noastra se inalta semet masivul Papusa cu ale sale culmi, Boteanu, Cascue si Dracsin, precum si Lacul de acumulare Pecineagul, iar in stanga Culoarul Rucar Bran si masivele Bucegi si Leaota.

Trecem pe deasupra impunatorilor pereti de pe versantul vestic,Peretele Marelui Grohotis, Muchia Rosie, Peretele Piscului Rece, Muchia lui Ivan si pe deasupra Braului Rosu.

De pe ultimul vf.mai important Vf.Pietrei (2086m) coboram nu pasaj mai dificil, apoi  dupa o succesiune de trei turnuri, ajungem in zona de obarsie a Vaii Urzicii, adancita in dreapta, catre vest. In lungul ei se contureaza poteca marcata cu triunghi albastru spre Cabana Plaiul Foii. Punctul de ramificatie este semnalat cu un stalp indicator. De aici traseul de creasta ia sfarsit in Saua Funduri dupa aproximativ 350m. La cca 5 -10 min in stanga liniei de creasta se afla Refugiul din Saua Funduri. Atentie nu are apa in apropiere!
Marcajul se continua pe versantul estic, pana la stana din Funduri.

 

Ultima actualizare (Luni, 11 Aprilie 2011 12:14)

 

Parteneri

Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Plaiul Foii