Cabana Dianthus - Ref. Șpirlea - Marele Grohotiș - Ceardacul Stanciului

 

Marcaje:

Plaiul Foii - Umerii Pietrei Craiului: bandă roșie
Umerii Pietrei Craiului - Ceardacul Stanciului: triunghi albastru.

 

 

Caracteristica traseului:

Traseu subalpin de dificultate medie, recomandat vara, traversarea zonei Marelui Grohotiș fiind expusă avalanșelor iarna.

Timp necesar de parcurs cca 7 ore (dus-intors) Atenție! ultimul loc de alimentare cu apă este izvorul de la refugiul Șpirlea. Diferența de nivel cca 800m.Descriere:

De la Cabana Dianthus păna la refugiul Șpirlea - timp de mers 2 ore - traseul se desfășoară la inceput pe drum forestier cca 25 min, apoi pe marcajul bandă roșie până la refugiu. Ceva mai sus de indicatorul turistic dinaintea refugiului - cu cca 15 min - nu uitați să luați apă.

De la refugiu continuăm urcușul cam 15 min, până întâlnim un indicator cu mai multe variante de traseu: alegem să schimbam directia de mers pe cel din dreapta spre Marele Grohotiș. Traversăm un mic ghohotis, apoi poteca coboară într-un vâlcel cu grohotiș numit La Cărămidărie. De la ref Șpirlea până la Umeri 45min

.Ajunși La Umeri, in fața noastră se deschide o lume de basm, suntem la limita superioară a pădurii și putem admira in voie Marele Grohotis și fantastica lume de țancuri, brâne si vâlcele. Mai avem de parcurs cam o oră până la Peștera și Ceardacul Stanciului. Traseul devine lejer, diferenta de nivel fiind mică, ne putem concentra mai mult atenția asupra peisajului.

Pentru întoarcere, se poate alege varianta ce coboară Marele Grohotis prin Tămășel și apoi Curmătura Foii, Plaiul Mare.

Respectati natura si regulile Parcului. Drum bun!

 

Capre negre în traseu

Bouldering pitoresc

Pe Marele Grohotiș

Popas la Ceardacul Stanciului

 

Ceardacul Stanciului

 

Poze și descriere:  Ciprian Turcanu, ghid autorizat 0786252733  www.yourguide.ro

Ultima actualizare (Sâmbătă, 26 Februarie 2011 09:48)

 

Parteneri

Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Plaiul Foii