Şaua Grind - Creasta Nordică - Padina Popii - Ref.Diana - Cabana DianthusTimp de parcurs:

  • Şaua Grind -Vf. Padina Popii - 3-3,5 ore - marcaj: punct roşu
  • Vf.Padina Popii - Ref. Diana - 1,5-2 ore - marcaj: triunghi albastru
  • Ref. Diana - Cabana Dianthus - 1-1,5 ore - marcaj: triunghi galben

Odată ajunşi în Şaua Grindului, (traseul de la Cabana Dianthus până aici este descris într-o altă secţiune), plecăm către nord urmând marcajul punct roşu al crestei nordice, iar dupa aproximativ 350m ajungem la punctul de ramificaţie cu traseul marcat cu bandă roşie care coboară înspre dreapta, pe la refugiul Grind înspre punctul "La Table". Puţin mai sus de această ramificaţie ajungem în punctul cel mai înalt al masivului - Piscul Baciului, denumit si Vârful La Om (2238m)

 

 

 

Începem coborârea din Piscul Baciului, pe culmea înierbată, mărginită în stânga de Căldarea Ocolită. Primul vârf întâlnit la capătul acestui pasaj este Vârful Căldării Ocolite, din dreptul căruia începe spre stânga Creasta Colţilor Răi.

În continuare creasta devine mai accidentată, obligându-ne să ne căţărăm, depăşind micile obstacole până ce ajungem pe Vârful Zbirii (2220m). După circa o jumătate de oră de la plecarea de pe Vârful La Om ajungem pe Claia Vlăduşcăi, unde coborâm în şaua adâncită si punctată cu jnepeniş. De aici, un urcuş susţinut ne scoate pe Vârful Ţimbalul Mic (2231m), de unde spre stânga putem admira spectaculoasele abrupturi din Valea Podurilor.

Reluăm traseul parcurgând o creastă mai accidentată, iar după un pasaj mai dificil in traversare pe versantul vestic, incepem urcuşul până pe Vârful dintre Ţimbale. Urmează coborârea în şaua Călineţului. De aici urcăm pe Vârful Ţimbalul Mare (2177m), de unde putem admira un fantastic peisaj alpin, format de crestele, pereţii şi ţancurile Padinei lui Călineţ

Coborâm într-o strungă îngustă, traversăm pe versantul estic, ajungând din nou pe creastă, ca după puţin timp să ajungem pe Vârful Ascuţit (2150m). Aici vom găsi şi Refugiul Lehmann (Atenţie: la refugiu nu există apă şi se poate dormi numai cu echipamentul propriu)

 

 

Prindem din nou linia de creastă, urcând şi coborând peste denivelările înşirate deasupra văii Ciorânga Mare, iar după circa 45 minute socotite din şaua Refugiului de la Vârful Ascuţit, ajungem pe Vârful Padina Popii (2018m)

De aici, identificăm în stânga (către vest) poteca marcată cu triunghi albastru care coboară la Refugiul Diana prin Padina Popii. Prindem poteca firavă ce şerpuieşte printre jnepeni, iar în 10-15 minute ajungem la un mic perete stîncos - Strunga Izvorului, pe care este fixată o placă. Daca urmăm poteca din dreapta, în 5 minute ajungem la izvorul de la Găvan unde ne putem aproviziona cu apă.

 

Noi vom urma însă poteca din stânga, prin Padina Popii, coborând accentuat printr-o zonă destul de dificilă datorită grohotişului instabil. În dreapta traseului vom trece pe langă Peretele Mare din Padina Popii, o spectaculoasă verticală de piatră unde au fost bătute numeroase trasee alpine. În circa o oră socotită de la Strunga Izvorului ajungem la o mică pădurice de brazi, după care, un pasaj mai expus dotat cu cablu ne poarte peste Umărul din Padina Popii. Poteca trece apoi pe sub pereţii Turnului Galben al Dianei, după circa 20 minute scoţându-ne la Refugiul Diana.

 

 

 

De la refugiu, urmăm traseul marcat cu triunghi galben, care coboară prin pădure, iar apoi pe Valea Urşilor, urmând ca în circa 1-1,5 ore să ajungem înapoi la Cabana Dianthus

Circuitul cu plecare de la Dianthus - Şaua Grind - Creasta Nordică - Padina Popii - Ref. Diana - Dianthus reprezintă una dintre cele mai frumoase ture din Masivul Piatra Craiului.

Atenţie:

  • Este o tură lungă (10-11 ore) timpul variind în functie de pregătirea şi condiţia fizică a fiecăruia.
  • Ultimul punct de aprovizionare cu apă este pe Valea Şpirlei înainte de urcuşul final care ne scoate la Refugiul Şpirla,  iar fiecare participant ar trebui ca din acest punct să care circa 3l de apă, mai ales în zilele calde de vară

Ultima actualizare (Vineri, 03 Decembrie 2010 19:02)

 

Parteneri

Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Plaiul Foii