Cetatea Râşnovului

Cetatea Râşnov este o cetate ţărănească veche, situată în partea superioară a ţării Bârsei, la circa 15 km depărtare sud-vestică de Braşov, pe vechiul drum comercial - care lega prin trecătoarea Bran - bătrâna cetate a Braşovului de capitala de odinioară a Ţării Româneşti, Câmpulung Muscel

 

Fiind o cetate ţărănească ridicată în Evul Mediu de locuitorii Râşnovului cu scopul de a se adăposti şi apăra în vremurile invaziilor vrăşmaşe, trecutul ei este strâns legat de întreaga dezvoltare istorică a populaţiei respective. Cetatea Râşnov a fost construită prin efortul colectiv al locuitorilor din această aşezare, ajutaţi de cei din comunele învecinate, Cristian şi Vulcan, într-o perioadă în care principala ocupaţie a acestora era agricultura, de unde s-a şi numit "cetate ţărănească".

Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care îl înconjoară, fapt care imprimă zidurilor cetăţii profilul unei masive centuri zimţate.

Compexul Cetăţii Ţărăneşti a Râşnovului cuprinde două curţi:

  • curtea exterioară, în faÅ£a zidului estic al cetăţii, mărginită de un zid fortificat ÅŸi dotat cu un turn pătrat denumit "Turnul Vechi". Aceasta servea pentru adăpostirea vitelor, constituind în acelaÅŸi timp ÅŸi un avanpost întărit pentru apărarea cetăţii.
  • curtea interioară, înconjurată de turnurile ÅŸi zidurile cetăţii

Ca şi alte monumente istorice, şi Cetatea Râşnovului are legendele sale, cea mai ineresantă fiind legată de fântâna din incinta cetăţii, adâncă de 146 de metri, construită în decurs de 17 ani, între 1623-1640 de doi prizonieri turci, aceştia fiind asiguraţi că vor fi lăsaţi să plece în caz că vor reuşi să termine fântâna. Prin această fântână locuitorii nu au mai fost nevoiţi să se alimenteze cu apă din afara cetăţii, putând face faţă astfel mult timp asediilor.

 

 

Ultima actualizare (Vineri, 23 Iulie 2010 05:46)

 

Parteneri

Cazare hoteluri pensiuni
Cazare Plaiul Foii